ÄTVANOR

Förra hösten genomförde jag ett litet experiment gällande ätande. För att vara i bra balans måste matsmältningen fungera fint. Och yogi som jag är vände jag mig till ayurvedan för inspiration. Ayurveda är en flertusenårig livskunskap från Indien, “Ayur” betyder liv och “veda” kunskap. Syftet med ayurvedan är att hålla friska människor friska, att jämföra med vår västerländska sjukvård som siktar in sig på att göra sjuka människor friska (inget fel alls med det, men helst vill en ju inte bli sjuk överhuvudtaget). Nåväl, jag var inte precis sjuk men kände mig trött och hängig, så jag följde detta enkla ayurvediska matråd:

  • börja dagen med att dricka ett glas varmt vatten – detta startar igång magen och matsmältningssystemet
  • ät frukost
  • ät lunch
  • ät middag
  • ät INGENTING där emellan. Drick inte ens kaffe, bara vatten och örttéer.

En väntad effekt av experimentet var att det kändes hälsosamt och bra att äta så. En oväntad effekt var att jag insåg så härligt minimalistiskt det var! Att slippa småtankar som “hm ska jag ta en kopp kaffe till? eller nä jag väntar tio minuter” och “ska jag kanske ta en frukt med till tåget, det är ju bra om det är försenat”. Dagen blev liksom enklare och skönare. Enkla principer som man bestämmer sig för att följa, även när det känns motigt, reducerar antalet val som ständigt poppar upp och sparar den energin åt dig. Sen är det såklart enklare att leva efter tydliga principer om du är bosatt i ett ashram, men livet är ju inte menat att vara för lätt. Å andra sidan är det nog utmanande att leva i ett ashram också, fast på andra sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.