SE DINA SAKER

Sven Lindqvist skriver såhär i skriften “Reklamen är livsfarlig” (från 1957, i nyutgåva 2001):

Kom ihåg hur mardrömsliknande det är att flytta. Några korta dagar får man se den apparat man skaffat sig för sitt liv. Detta har vi alltså samlat på oss under fem år i den här lägenheten. Detta har vi köpt, detta har vi fått för att bli glada. När använder vi det? Var har det funnits i alla dessa år? Hur har det fått plats? Hur kan det en gång ha gett illusion av glädje och nödvändighet?

Att flytta innebär att ta fram precis allt som finns i bostaden inklusive förråd. Det ska inte vara saker kvar till den som ska flytta in såklart. Processen gör att vi lyfter och får syn på varenda grej och precis som Sven Lindqvist skriver kan det vara en ganska ledsam historia. Så många, för att använda Eckhart Tolles uttryck, “medvetslösa” handlingar och val som har lett till denna uppsjö av ting. Saker vars produktion har tärt på din ekonomi och på jordens resurser. Containerfartyg som i tusental åker över världshaven dag ut och dag in, fulllpackade med prylar som kläms in i våra hem och ger oss mild ångest. Du behöver inte vänta till nästa flytt för att göra upp med detta, du kan börja idag. Ta fram och sortera ut allt som stämmer in på Lindqvists citat. Låt känslan av att du gör dig fri och lätt sjunka in. Gå sedan och pussa på någon du tycker om, är du ensam ger du dig själv en kram och några uppskattande ord.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.