BUY LESS, CHOOSE WELL

Min mormor och morfar skulle nog inte ha kallat sig minimalister, men i moderna mått mätt var de det. Morfar med nästan löjligt liten pension tyckte att han hade allt han behövde här i livet. Mormor med lite mer smak för lyx och flärd (och med bättre pension) satsade på kvalitet. De är förebilder för mig i mitt minimalistiska tänk. Kom till Sverige från Lettland i slutet av ett ruttet krig och började bygga upp ett liv här. På den tiden var det kanske lite lättare för flyktingar, de kunde börja jobba direkt och tjäna pengar. Svenska lärde de sig på arbetsplatsen. 1954 flyttade de till Uppsala och Prästgårdsgatan 15 A. Där bodde de kvar ända tills det inte gick längre på grund av ålder och krämpor. Det hemmet var lite som ett museum. Kök i original och även stora delar av övrig inredning. Det var så snyggt hemma hos dem, och hemtrevligt. Det kändes som att de brydde sig om sina saker. Mycket har sedan gått i arv till bland annat mig. I mitt vardagsrum står till exempel en snurrfåtölj som de köpte på Vålamagasinet någon gång på 60-talet, omklädd nu för andra gången:

snurrfåtölj
Snurrfåtöljen

Den är alltså 50 år! Voj! Det som händer med gamla saker är att de blir besjälade. I det nötta finns det något, en karaktär, som en ny sak aldrig har. Ett hem fullt av nya saker saknar den där själen. Lite som en nybyggd lägenhet, den är ju fräsch och fin, men lite tom. Lägenheter måste bos in och fåtöljer sittas in. Mormor och morfars sätt att noga välja möbler och sedan ha kvar dem är minimalistiskt, även om de inte resonerade så. För dem var det något helt vanligt, hade varit jättekonstigt att byta hela möblemanget något år senare. Men så är det ju många som håller på nu. Det är så lätt att köpa något av halvkass kvalitet och sen slänga eländet när det börjar rangla. Men en sann minimalist väljer en annan strategi;

Buy less, choose well

Kanske svider mer i plånkan initialt, men så himla skönt när den där prylen håller år efter år och rent av kan gå i arv till ett barnbarn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.