LITE LURADE

För länge sedan hade vi människor inte jobb. Vi var upptagna med att skaffa mat och tak för huvudet. Sedan hände det grejer, vi fick ett överskott på mat på grund av att något smartskaft kom på att vi kan odla grejer, ha djur etc. Då började vi specialisera oss, några blev konstnärer, andra jättebra på att ta hand om djur eller kanske göra kläder. Det här var ju superlänge sedan. I modern tid var det ett tag så att en person i ett hushåll arbetade och fick lön, oftast mannen som bekant. Det som gör att känslan av att vara lurad är närvarande är att kvinnorna också började yrkesarbeta och plötsligt jobbar vi dubbelt så mycket som förut. Och det är knappt att ens det räcker! Jag är naturligtvis helt för en jämställd arbetsmarknad, det är inte där skon klämmer. Men i någon sorts optimeringsiver och drivet av företagens vinstintresse finns det idag så himla lite tid över till att leva våra liv. Vi är ju inte födda att arbeta på något försäkringsbolag eller köra taxi eller vad det nu månde vara. Men det har blivit en självklarhet. Vad hände egentligen och går det att ändra på? Inte ska vi väl gå genom våra liv och känna tomhet och längtan efter något annat?

3 reaktioner till “LITE LURADE”

  1. Vissa människor kanske faktiskt trivs med jobbet som exempelvis taxichaufför, sedan tror jag inte att enns jobb är orsaken till att man känner tomhet.

    1. Hej Linn! Det är jättebra att många trivs på jobbet, det gör jag också. Ganska ofta är det nog arbetet som just skapar mening i livet, håller med dig. Men ett heltidsjobb (där man kanske också kollar jobbmail på kvällen och helgen) tillsammans med en livsstil med mycket konsumtion som är den rådande i många länder, blir det inte mycket tid eller ork över till annat. Jag tycker att vi är lite inlurade i ett arbetsliv med ofta väldigt höga effektivitetskrav och så sporras vi till att ha många aktiviteter och köpa mycket och ofta. Man är än så länge lite udda eller anses fattig om man inte shoppar eller reser. Det jag undrar är om samhället skulle klara sig med färre förvärsarbetade timmar/hushåll. Misstänker det, men att de som tjänar riktigt bra på att vi jobbar och konsumerar mycket inte vill ändra på rådande läge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.