MITT ÅR MED SECOND HAND

I maj 2015 bestämde jag mig för att under ett helt år enbart köpa kläder second hand. Det gällde samtliga typer av plagg förutom underkläder, badkläder och träningskläder. Skor var med i dealen. Det var ett mycket intressant år. Jag köpte noll par skor och inga bad- eller träningskläder. Några trosor blev det. Det som hände när jag satte igång var att ett stort lugn infann sig. Jag som tycker om kläder väldigt mycket blev nu mer eller mindre tvungen att sluta kolla kläder på nätet, och när jag promenerade i staden slutade jag helt att gå in i klädaffärer. Tittade inte ens i skyltfönsterna. Fick ju ändå inte köpa något, så det var liksom ingen idé. Och det var så himla skönt! Kände mig helt on top, stark och nöjd. Upptäckte att det finns en hel del second hand-butiker med toppenkläder, och så finns ju tex Tradera med sitt utbud. Det var alltså inte ett dugg svårt att bara köpa begagnat. Bra, men också lite deppigt att vi handlar så oerhört mycket att second hand-marknaden kan bli så enormt stor.

Efter detta år hade min garderob krympt en hel del, för samtidigt som jag köpte väldigt lite rensade jag ut mer och mer. Rent praktiskt sparade jag några tusen kronor (skulle tippa på kanske 5000 kr) samt frigjorde en hel del garderobsutrymme. Blev en smula klokare på kuppen och bröt ett gammalt köpmönster som inte gjorde varken mig eller planeten gott.

Jag tror mycket på att bryta sina livsmönster då och då. Det är utvecklande och intressant och hjälper en att hitta ett sätt att leva på som man trivs med. Det är ju väldigt lätt hänt att man tar efter mönster från folk i sin omgivning. Om ens mamma shoppade kläder ofta är det inte konstigt om man själv gör det. Så att medvetet göra tvärtom ett tag gör att man kan sortera ut vad som hör till en själv och vad som är någon annans grej som man omedvetet har hakat på. Kom ihåg att du formar ditt liv och allt bra du gör inspirerar andra att också våga!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.