ATT RENSA GARDEROBEN

Jag kommer att skriva några poster om ett sätt att rensa på som jag tycker om och som vi kan kalla för ”rum för rum-renset”. Du väljer helt enkelt ett rum och kör rensningen där. Idag tar vi itu med garderoben! Förvisso inte alltid ett rum, men lokalisera var du har merparten av dina kläder så har du hittat rätt.

Innan

Det första du ska göra är att gå till garderoben och öppna dörrarna. Blunda och känn efter vilken sorts känsla du får när du står där. Hur får dina kläder dig att känna? Känn efter och notera. Fundera sedan på hur du skulle vilja känna istället. Kläder säger saker om oss själva till omvärlden, vad säger dina om dig? Är det ett budskap som du känner dig bekväm med? Ger kläderna dig styrka, får dig att känna dig mjuk, fin och härlig eller är det tvärtom så att kläderna förminskar dig eller får dig att känna dig ful och tråkig? Det här är ett viktigt steg i rensandet, så ge det lite tid och hoppa inte över det.

Nu gör du plats för fyra högar. Du kan ta fyra flyttkartonger eller fyra sopsäckar till exempel. Det blir en hög vardera för:

  • behåll
  • ge till välgörenhet/sälj/ge till en vän
  • kasta
  • kanske

Under

Sedan plockar du ut rubbet ur garderoben. Precis allt. Det är otroligt mycket lättare än att ta några plagg ur högar på måfå. När allt är ute går du igenom högen, plockar upp ett plagg i taget och frågar dig själv;

Älskar jag det här plagget?

Använder jag det?

Om du varken älskar eller använder det och det är i gott skick lägger du det i ge bort-högen. Trasiga saker i kasta-högen. Dina favoriter känner du snabbt igen och lägger kärleksfullt i behåll-högen. De som är lite knivigare, som du inte känner dig mogen för att skiljas från än lägger du i kanske-högen.

Efter

Nu har du gått igenom allt, snyggt jobbat! Alla dina plagg ligger nu i fyra högar. Nu gör du såhär; lägg i kanske-högen i sopsäcken/flyttkartongen och försegla den. Ställ sedan undan den i ett år. Om du inte har saknat plaggen däri när året har gått ger du bort lådan utan att öppna den. Mycket viktigt att inte öppna och börja vela en gång till! Ge bort-högen ställer du vid dörren och tar med till närmaste klädinsamling pronto. Släng åker i brännbart, tjoff! Och det du vill behålla hänger du fint och prydligt tillbaka i garderoben. Prova att sortera efter färg, det är roligt och fint! Småplagg som strumpor lägger du också tillbaka fint och prydligt. Det kan låta fånigt, men dina kläder skyddar dig mot väder och vind och allt möjligt och det är inte fel att viska ett ”tack” till dem. Sådana små tokigheter skickar in fin energi i plaggen och det kommer du att känna nästa gång du tar på dig dem.

 

Lycka till!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.