VÅGA RENSA BLAND DINA FOTON

Fotografier är en sådan där lite känslig grej när det kommer till att rensa. De har en sorts helig aura kring sig, och många utgår helt självklart från att man inte slänger foton helt enkelt. Foton kan vara fantastiska minnen, och roligt för kommande generationer att se hur släktingarna såg ut, vem som var vem. Å andra sidan är det många som har alldeles för många foton. Det började redan på den analoga tiden, men har eskalerat helt galet i samband med digitalfoto. Det kan ligga tusentals foton i mappar på hårddiskar som ska sorteras någon gång. Det är en riktig röra som tar en hel del energi, ligger där och pyr liksom.

Jag tänker på flera bra åtgärder. Den första är att begränsa inflödet. Man måste inte fota hela tiden när man är på semester. Särskilt inte om det enda som händer med bilderna är att de hamnar i en mapp som faller i glömska. Fota lite, men med närvaro. Eller fota inte alls, det är ju faktiskt inget måste. Du kanske inte är typen som egentligen gillar det så mycket.

Den andra åtgärden är att börja i den analoga änden. Ta fram alla foton du har och rensa bort alla som du inte tycker om. Inte ska du ha bilder från ditt konfirmationsläger om det mest återupplivar jobbiga känslor från tonårstiden. Eller en hög med halvkassa bilder från julmiddagar. Spara de foton du faktiskt gillar.

Ge dig sedan på de digitala fotona. Släng de du inte gillar. Ordna i mappar per resa till exempel, eller per år. Om du får feeling kan du beställa utskrift av favoriterna.

Hela det här renset tar kanske några dagar. Det är ju rätt lång tid, men jag lovar att du kommer att känna dig så himla nöjd efteråt. Slippa den där känslan av att du borde ta tag i fotona. Plus att du får ta ställning till vilka du tycker om på riktigt, och inte bara spara alla på slentrian. Det är stärkande!

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.