VAD SKA MAN MED EGO TILL?

Innan jag började intressera mig för meditation och den yogiska livsstilen malde tankarna på konstant och jag trodde nog att det var hela verkligheten. Att det som tankarna sa till mig var sant och inget att göra åt. Mycket av tankarna handlade om mig själv. Med lite mer kunskap förstod jag att det finns flera delar av en människa. Själen, till exempel. Den är som den är och lever på, liv ut och liv in. Mycket fin, själen. Den kan vi prata mer om! Men sen har vi det bråkiga småsyskonet egot. Jag har haft jättesvårt att förhålla mig till det. Egot gillar att jämföra sig med andra och har ett kontrollbehov som heter duga. Så jag började fundera på varför man ska dras med det där eländet egentligen? Det tog ganska lång tid innan jag hittade någon som kunde förklara det så jag förstod. Egot är utomordentligt praktiskt att ha för ett liv här på jorden. Du föds utan det, men börjar utveckla det väldigt tidigt. Egot är helt enkelt allt du ackumulerar under livet. Du anpassar dig socialt, lär dig saker, kommer i tid till möten, utvecklar en personlig humor och stil. Sånt där som funkar bra i våra samhällen. Det är praktiskt helt enkelt, och faktiskt en gåva. Det är bara det att de allra allra flesta av oss (inklusive mig själv) misstar egot för vårt sanna jag. Vi ser helt enkelt inte vilka vi är längre, eftersom våra välmatade egon skymmer sikten. Och det är också våra egon som gör att vi tror oss behöva en massa prylar. Det är de som gör att vi jobbar mycket för att kunna ha råd med vår livsstil. Som tur är kan man genomskåda egot, som egentligen inte alls är vi. Ju mer man betraktar egot, till exempel genom meditation, desto mer krymper det ihop. Skön känsla! Sen kan det såklart blåsa upp sig igen, går på nolltid, men för varje gång du observerar ditt ego tappar det makt över dig och det är makt som det inte får tillbaka.

Den här intervjun i SvD med Eckhart Tolle om just egot var en riktig ögonöppnare för mig, och en av de saker som var startskottet på min andliga resa. Kanske kan vara till glädje för er med 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.