TIDSSTÖK

Även tiden kan bli nerstökad. Det är till och med ganska vanligt. Späckade scheman och tusen saker att fixa däremellan. När man var liten gick tiden långsamt, ett år var ju en hel evighet. Nuförtiden swishar tiden lite mer, eller vad tycker ni? Folk brukar säga att man ska ta tillvara på tiden eftersom man bara lever en gång. Där håller jag ju inte riktigt med, visst ska man ta vara på tiden men vi lever massor av gånger. Fast såklart en gång i taget och det är absolut meningen att vi ska ta vara på tiden för varje liv 🙂

Så vad är då nedstökad tid? Jo, det är om du ägnar dig åt saker som du inte egentligen vill göra. Det som inte synkar med din själ. När man lever så känner man sig tom, och när man känner sig tom händer det inte så mycket bra saker. Det är väldigt lätt att man shoppar, dricker för mycket b.i.b., spelar för mycket mobilspel etc. Jag vill tipsa om att ta en liten stund för dig själv och fundera över hur dina dagar ser ut. Skriv ner vad du gör om dagarna. Sen skriver du ner det du skulle vilja göra. Det behöver inte vara riktiga aktiviteter, det kan vara att sova mer, att ha tid att gosa mer med din katt, att äta långsammare eller att vattna blommorna på balkongen. Vad som helst som du känner att du längtar efter!

Sen är det ju så att de flesta av oss har en del plikter som är svåra att komma undan. Jobb, tex. Men även om det inte gäller alla så har många av oss faktiskt möjlighet att byta jobb om vi vantrivs. Gör det! Och med en lite enklare livsstil kan det också vara möjligt att gå ner i arbetstid för att hinna leva mer. Mina barn är fortfarande ganska små och jag jobbar 80% på mitt kontorsjobb för att få tid till dem och mig själv. Har dock inga planer på att jobba traditionella 100% ens när de är stora, he he.

Med mindre fysiskt stök i livet (åh vad jag tjatar om detta, förlåt!) så får du väldigt mycket extra tid helt gratis. Såå mycket mindre tid som krävs för städning till exempel. Eller tänk att slippa din partners tjat om att organisera sakerna i förrådet (för om förrådet är halvtomt behövs ingen organisering).

En tidsstöksak som jag slutade med för ett par år sedan var att titta på tv. Innan jag fick barn tittade jag säkert två timmar om dagen. En aktivitet som inte gav mig energi, utan bara var lite skönt för stunden. Många hävdar ju att de älskar sina tv-serier. Så kan det vara, men många verkar längta efter att känna sig kreativa och den känslan kommer inte ur en tv-serie. Det kan i alla fall vara värt att känna efter om man verkligen vill titta på tv.

Jag är inget fan av tidsoptimering där man ska effektivisera och hitta en extra kvart som då ska utnyttjas så smart som möjligt. Huga. Nej, men däremot har varje dag så himla mycket njutpotential, och om man bara släpper en massa inbillade måsten så poff! dyker det upp luckor som gjorda för njut. Till exempel kan dina barn kanske åka till träningen för egen maskin. Och du behöver inte haka på aw med kollegorna om du helst vill åka hem och pussa på din partner. Inte heller behöver middagen vara perfekt, så skippa att svänga förbi affären på hemvägen. Strunt i vad andra tycker, min erfarenhet är att de flesta blir glada när folk gör mer vad de känner för och tar efter det goda exemplet.

När du minskar stöket i din tid kommer du märka att tiden liksom expanderar och känns lite större och lite längre. Mer clear space 🙂

 

En kommentar till “TIDSSTÖK”

  1. Tidsoptimering är INTE att rekommendera. Det har definitivt bidragit till mitt utmattningssyndrom. En hållbar livsstil har många luckor som är tomma. Det tränar jag på nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.