ATT VARA YTLIG KONTRA DJUP

Att vara ytlig är inte coolt, det vet ju alla. Så ska man inte vara. Hur är då en ytlig person? I vårt samhälle är det nog oftast kvinnor som blir beskyllda för ytlighet, eftersom det ofta kopplas till den kroppsliga ytan och som alla vet är kvinnor vansinnigt förtjusta i läppstift och hårsprej. Eller inte. Nåväl, ytlighet kan också vara att man tycker mycket om saker. Men det intressanta är att livsfilosofier som buddhism, allmän ”andlighet” eller varför inte kristendom uppmanar till att bejaka och respektera allt levande. Och eftersom det finns liv (dvs energi) i allt så bör alltså även en reklampenna från mäklaren respekteras.

Det här tycker jag har varit rätt knepigt att förhålla mig till, hur vet jag om jag när jag går på ansiktsbehandling är ytlig eller om jag i själva verket håller på med en fin och andlig handling? Och när jag känner att jag älskar min halsduk, är jag ytlig då eller bara tacksam för att jag har den så jag slipper frysa om halsen?

De här två sidorna av myntet är förvillande lika varandra, men ändå så olika. Svaret hittar man som vanligt inom sig själv. Om det finns ett ego-drivet behov i orsaken till att man är där på ansiktsbehandling är det nog inte så värst djupt, utan ytligt. Egot vill inte se gammalt och glåmigt ut och behandlingen bokas då med utgångspunkt i ängslan. Tricket är att vara medveten om sina handlingar, hinna känna in varför man gör det ena eller det andra. Och när det handlar om fysiska prylar kommer vi hela tiden tillbaka till det grundläggande resonemanget i det minimalistiska tänket; har du kvar den där prylen för att du tycker om den eller för att du borde ha den? Om du har få personliga ägodelar är det dessutom görbart att pejla in dina känslor för varenda pinal.

Det blev kanske lite svamligt det här, men det jag vill förmedla är att det är helt okej att tycka om, kanske rentav älska, ytliga saker. Det kan till och med tyda på att du är väldigt djup och har kommit en bit i din personliga utveckling. Du känner själv skillnaden 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.