HIEROGLYFER OCH TID

Idag ordnar vi ett barnkalas för sonen som har fyllt sju. Han valde ett egyptiskt tema av oklar anledning 🙂 Ville ha nĂ„got med ”fakta”. SĂ„ nu hĂ„ller vi pĂ„ att dekorera lite, jag skaffade ritpapper pĂ„ rulle och sĂ„ satte vi igĂ„ng. HĂ€r hittade jag tips för ett egyptiskt barnkalas. I alla fall. Jag tĂ€nkte att jag skriver sonens namn med hieroglyfer. Det visade sig att bokstaven ”M”, som hans namn börjar pĂ„, ritas som en uggla. En uggla alltsĂ„, varje gĂ„ng en ska skriva ”m”. Först tĂ€nkte jag ”men vad jobbigt!”. Sen tĂ€nkte jag pĂ„ tid. Hur vi ser pĂ„ tiden och pĂ„verkas av den mĂ€nskliga konstruktionen klocktid. Egyptierna kĂ€nde nog inte att allt var brĂ„ttom. Det var helt okej att ha en bokstav som en uggla (med nĂ€bb och ögon och vinge och hela köret), för det var inte brĂ„ttom.

Ju mer jag funderar över vÄrt sÀtt att leva nuförtiden desto mer sugen blir jag pÄ att formulera nÄgot sorts alternativ. Vi Àr sÄ galet indoktrinerade i denna genomkommersialiserade vÀrld att det kÀnns jÀttesvÄrt att ens förestÀlla sig hur det skulle vara att leva utan att förhÄlla sig till klockan och pengar hela tiden. För mig Àr det i alla fall högst abstrakt. Just dÀrför skulle jag vilja prata och skriva om det, för att utforska hur det skulle kunna vara.

Halvt relaterat till detta Ă€r att jag har börjat med kundaliniyoga. Mer om det nĂ„gon annan gĂ„ng, men en rolig sak Ă€r att yogaklassen hĂ„lls i ett hus som kallas för ”Verkstan” hĂ€r i Uppsala. SjĂ€lva huset hade jag lagt mĂ€rke till, men jag visste inte vad det anvĂ€ndes till. Men nu har jag lĂ€st pĂ„! Det Ă€r en förening som har funnits sedan 70-talet, vars syfte Ă€r att skapa en plats för konst, musik, samvaro, hantverk etc men helt utan kommersiella syften. NĂ„got som ju Ă€r ganska exotiskt idag. Föreningen köpte huset i mitten av 80-talet (tur det, nu hade det antagligen varit tokdyrt) och har hĂ„llit till dĂ€r sedan dess. Älskar verkligen idĂ©n med detta!! Det enda Ă€r att det verkar vara en övervĂ€gande del Ă€ldre mĂ€nniskor dĂ€r, inget fel pĂ„ sĂ„dana, men jag skulle vilja att en sĂ„dan oas Ă€ven kunde dra till sig ungdomar och folk i min Ă„lder. Kanske kan man hjĂ€lpa till att föryngra stĂ€llet? SĂ„ extremt bra att man tex kan hyra lokal dĂ€r för typ en hundring/kvĂ€ll. SĂ„nt kĂ€nns ju helt orimligt, men egentligen Ă€r det det andra som Ă€r helt orimligt. Att allt ska vara sĂ„ j-vla dyrt och att vi mĂ€nniskor knappt har stĂ€llen att trĂ€ffas pĂ„ om man inte rĂ„kar ha gott om pengar.

Ok, tillbaka till kalasfixandet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att förhindra skrÀppost. LÀs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.