Blogg

Städa inte

Idag städar jag inte. Jag tar hand om mitt space. Mitt hem. Det är stor skillnad på att ”bara” städa och att ta hand om sitt levnadsrum. Här finns det inget fantastiskt ord på svenska… Taking care of your space skulle jag säga på engelska och på tyskan har vi ju ”lebensraum”. Aja, ni förstår nog poängen. Damma, plocka, dammsuga, moppa, göra rent i badrummet är i och för sig städaktiviteter, men med intentionen att det är för din skull, ditt välmående, så blir det något helt annat. För mig i alla fall gör det att det känns viktigt och som en mycket fin aktivitet. Och jag gör det för min skull, så även om jag någon gång gör mer än andra i familjen så blir jag inte uppretad. Förut blev jag lätt purken om jag ansåg att jag gjorde merparten av sånt här.

Passar på att rensa lite också. Ett skåp i badrummet där stöket hade fått föröka sig lite i smyg. Rensade ut gamla läkemedel och lade var sak på sin plats. Blev mycket fint. Lade en loppisduk i påsen för återvinning tillsammans med två örngott.

Nu ska jag bädda sängen och skicka in renande energi i rummet. Just nu finns det inte så värst mycket blommor att plocka och göra fint hemma med, får bli ljus istället.

När vi tar hand om vårt space hedrar vi oss själva. Visar oss själva respekt och kärlek. Vilket i sin tur gör det så mycket enklare att visa andra respekt och kärlek. Win win! När man har det stökigt och lite småskitigt hemma är det oftast i perioder då det mesta i livet är lite stökigt. Och det är ingen slump att människor som inte mår bra ofta har det ganska rörigt hemma. Hemmet är en manifestation av ens inre. Men det behöver ju inte vara så allvarligt och långvarigt, kan ju ha varit en stressig vecka bara. Och man behöver ju inte tokstäda heller, ibland kan det räcka att flytta runt lite saker och gå ut med soporna. Det är ju intentionen som räknas 🙂

#FAVORITSAKER

Bara för att en är åt det minimalistiska hållet betyder det inte att en inte tycker om saker. Vissa prylar är ju bara helt underbara! Som den här frisörsaxen som jag köpte för kanske tre år sedan ❤️❤️❤️ vassaste saxen ever! Har klippt barnen säkert tjugo gånger med den. Snipp snipp! Och toppat mig själv också. Kvalitetsgrejer ger verkligen en helt annan upplevelse och ett annat resultat. Och en sak som någon lagt ner omsorg och kärlek på bär med sig en fin energi, till skillnad från något som en olycklig människa eller maskin stressat fram. Därför tycker jag att det är så värt att hitta saker som är riktigt bra och som känns bra. Det är dem man vill ha med sig länge. Har flera favoritsaker, återkommer med mer! Har ni några otippade favvosar?

TIDIGARE LIV

Att vi lever en hel drös med liv är jag helt övertygad om nuförtiden. Det känns helt logiskt och rimligt och rimmar väl med många människors upplevelser. Jag har ännu inte stött på någon med en nära-döden-upplevelse som rapporterat att allt bara blev svart och så var det bra med det 😀 

Och något jag har velat göra länge är att prova regressionshypnos för att minnas ett av mina tidigare liv, och igår gjorde jag slag i saken och besökte Marica Eriksson som driver Myntablad här i Uppsala. Det var en jättefin upplevelse, inte alls läskig, utan bara avslappnande. Jag damp ner i ett liv som Louise i England, skulle tro i mitten eller slutet av 1800-talet (mina skor såg ut som att de hörde hemma i den perioden). Väldigt snart kände jag en stark sorg som vällde upp. Efter lite nystande mindes jag att jag hade vinkat av min man, tror han drog ut i krig, och han kom inte tillbaka. Jag var rätt ung när det här hände och gifte aldrig om mig. Men verkade ändå ha haft ett helt okej liv, rätt gott ställt och vänner och bekanta runt omkring mig. Döden var inte dramatisk heller, kändes mest som att jag bara gled ur kroppen och helt enkelt flög iväg. Men sorgen över att ha förlorat min stora kärlek bar jag med mig hela livet. Och in i detta liv också… fast nu lever jag med honom igen som tur är! Dock har jag brottats med en ganska stark rädsla att förlora honom, nu förstår jag varför.

Med en sådan här regression kan man läka gamla sår. För mig känns det jättefint att ha levt med min man förut, även om det i förra vändan blev ganska kort. Kanske kan min rädsla att han ska försvinna igen gå över nu när jag vet var den kom ifrån.

Det här med England då… har alltid varit lite extra förtjust i stället, och särskilt stenhus på landet. Ett sånt som jag bodde i. Och syrener på våren har jag alltid associerat till engelska landsbygden, trots att jag aldrig varit där, inte ens på våren ha ha. Sen är det så att jag har en vän i England som är skådespelerska och just nu kan ses i Vanity Fair på Svt (hon spelar den sura Martha). Precis den period jag levde i. Idag fick jag veta att hon också heter Louise i mellannamn! Ja jösses. Världen är magisk när man väl börjar intressera sig för det magiska 🙂 Jag vill i alla fall starkt rekommendera att prova regressionshypnos om du är nyfiken. Jag skulle gärna gå en gång i veckan om jag hade råd!

MINA MAGISKA MORGNAR

Vill berätta lite om mina vardagsmorgnar. De är helt ljuvliga! Lugna och mysiga och en bra start på en dag som ofta är ganska utmanande i både tempo och hjärnverksamhet. Men såhär har mina morgnar sannerligen inte alltid sett ut, långt ifrån! Tunga känslor, stress, tjat på barn, bråk med barn. Hela paketet! Men jag har högst målmedvetet jobbat mig bort från detta och tänkte dela med mig lite av vad jag har gjort, inte för att skryta utan för att det vore ju fantastiskt om alla fick ha härliga morgnar.

Tunga känslor

Ibland vaknar man och känner med en gång att det här var ingen vidare start.  Ni vet såklart. Blärkigt känns det. Här kan man välja två spår:

  1. Go all in i känslan. Denna metod påverkar hela dagen och alla människor man möter. 
  2. Notera känslan – men sen välja att lägga den åt sidan. Mjukt stoppa de neggiga tankarna som mal, fokusera på en sekund i taget. Inse att du faktiskt inte behöver hänge dig åt denna sura känsla, att det är ett val. Det här kan vara lite (eller mycket) provocerande om man är lite ovan. Vi får alla kämpa emot olika grader av offermentalitet. Minns att en person jag känner surt brukade säga att hen hade rätt att vara arg. Vilket förstås är helt sant, man får vara arg och sur. Men den som förlorar mest på är ju en själv. Hur kul är det egentligen om man bestämmer sig för att det är en skitdag? Jag VET, för jag har gjort resan själv, att det nästan alltid går att vända på den här situationen. Man måste bara våga släppa det sura, det är ingen prestige i det. Och om det bara känns för mycket att möta medmänniskor glatt medan man kämpar med att inte dras med i surkänslan kan man försöka hålla sig lite för sig själv. 

Stress och tjat

Det här är också en fälla som man kan undvika. Nyckeln är att våga och orka ta ansvar för sitt eget beteende. Inte skylla på slarviga familjemedlemmar som man tycker gör fel. Acceptera att det inte går att ha full kontroll och det är inte ens något att sträva efter. Jag har även fått jobba med mig själv och min föreställning om att vuxna ska göra saker på ett visst sätt, tex äta frukost vid köksbordet. Föreställningar som inte gör nytta ska man göra sig av med! Morgnar ska vara mjuka tycker jag, och veckorna jag inte har barnen äter jag oftast frukost i sängen. Men nu har jag även utökat myset till barnveckorna. Vi fixar lite frulle och sen några dagar äter jag och de två barnen inne i ett av deras rum. De sitter i sängen och jag på golvet, har aldrig gillat att sitta ordentligt på stolar ändå. Det här ger oss en så mycket bättre start på dagen. Poängen är att göra mer som man känner för, inte som man ”borde” göra eller som andra gör.

Nuförtiden går barnen själva till skolan också, vilket gör att jag kan hänga kvar hemma en stund till. Den tiden skulle jag såklart kunna använda till något nyttigt hushållsrelaterat, men oftast använder jag den till att centrera mig och dra dagens tarotkort. Kanske skriva några rader i dagboken. Här får man fnula lite, vad i morgonens skeenden känns jobbigt? Kan du göra det på något annat sätt? Om det känns stressigt att sminka sig, kanske du helt enkelt ska våga hoppa över det? Jag sminkade mig alltid alltid förut, men nu är det lika vanligt att jag inte gör det. Risken att folk inte tycker jag är lika snygg får jag ta 🙂

Lösningen

När jag på riktigt insåg att jag formar min verklighet helt själv, då förstod jag också att jag hade kraften och möjligheten att skapa ett härligare liv. Adjöss stressmorgnar! Det är bara att inse – din verklighet är helt olik från någon annans. Den existerar bara i ditt sinne. Ditt sinne är det som avgör om något är bra, dåligt, roligt eller tråkigt osv. Och du har makten över ditt sinne. Det duger inte att komma dragandes med att alla andra är så dumma eller jobbiga. Du kan välja att inte se det på det sättet. Din intention är det som formar ditt liv. Om du sätter intentionen att ha mysiga, rofyllda morgnar, kan du också skapa just detta. Lyssna till ditt hjärta – vad vill det ha på morgonen? En gosig morgonrock så att dagens kanter inte känns för vassa? Då är det bara att skaffa en sån! Kanske behövs stearinljus. Kanske en syltmacka också istället för bovetegröt. Ha oändligt med medkänsla för sig själv.

Jag är mycket tacksam för hur sköna morgnarna har blivit. Och samtidigt lite stolt, för jag har ju ändrat på dem själv. Hoppas att ni också har det fint på morgonen eller har viljan att göra något annorlunda imorrn. 

UPDATE BOCKHORNSKLÖVER OCH KAFFE

Mums, vatten där backhornsklöver legat och dragit över natten är ju jättegott! För övrigt upptäckte jag att det ju är backhornsklöver som ger curry sin karaktäristiska smak. Återstår att se om jag känner någon skillnad i magen.

I somras slutade jag dricka kaffe. Ett tag. Det var av samma orsak, för magens skull. Men jag har kommit fram till att jag nog inte kan vara så kategorisk. Målet är inte att aldrig dricka kaffe – målet är att må bra. Om jag känner för en kopp och jag mår ok av att dricka den är det helt okej. Men just nu dricker jag inte mer än en kopp om dagen, för då mår jag inte bra. Vissa dagar kanske jag hoppar det helt. En stor skillnad i beteende för mig som annars tog en kopp på jobbet när det kändes segt. 

Samma o-kategoriska approach har jag till övrig mat. Jag vill gärna äta nyttigt, men jag pallar inte med att bestämma att nu får jag bara äta det här eller det där. Det blir inte roligt då och vips sitter jag och äter rostat bröd igen. Så istället gör jag som så att jag uppmärksammar och berömmer mig lite varje gång jag petar i mig något som är liiite mer nyttigt. Kanske en frukt, lite kål, spirulina eller vad det nu månde vara. Det duger liksom! Jättebra att äta en mandarin! Man behöver inte bums bestämma att man varje dag ska äta en superfrukt och chiafrön till mellanmål. Sen kanske man gör det ändå i slutändan. Vi bör försöka att vara snälla mot oss själva. Ju snällare mot en själv, desto snällare mot andra. Du är värd din egen omtanke och det finns ingen som vet vad du behöver lika bra som du själv.

Imorgon eftermiddag beger jag mig till minneslunden med min man, det är så vackert med alla tända ljus. Säger hej till gamla släktingar. Tar vara på det faktum att jag fortfarande lever och har det bra. Jag önskar er en fin och stillsam allhelgonahelg!

BOCKHORNSKLÖVER

Häromdagen var jag på helt ljuvlig ansiktszonterapi hos Viveka Ekholm (som håller till i samma lokal som jag). Det var otroligt avslappnande men jag kände också att det hände bra saker i kroppen. Behandlingen är egentligen samma som zonterapi på fötterna, där terapeuten stimulerar punkter som motsvarar organ eller kroppsdelar. Inte förvånande behövde hon jobba lite extra på min magregion. Njurar, lever och tarmar. Jag är inte sjuk, men hela det gänget i mig känns lite trötta. Jag har inte haft ork att äta speciellt nyttigt, men nu efter reiki master-initieringen är jag plötsligt enormt sugen på grönsaker och grejer. Skönt. Har börjat med en daglig liten spirulinadrink, gött och är ju typ det nyttigaste i världen. Men en rolig sak hände under behandlingen – en av mina guider (som jag precis börjar lära känna) dök upp. Hon är enormt vacker och har presenterat sig som min hälsoguide. Jag såg henne för mitt inre och så kom ordet ”bockhornsklöver”. Efter behandlingen googlade jag loss på det och lärde mig att det är använt bla inom ayurvedan för att stärka magen, specifikt njurar, lever och tarmar! Nu har jag köpt dessa frön och ska varje morgon dricka en liten kopp vatten där frön legat i blöt över natten. Tack för tips hälsoguiden!

HUR VET MAN ATT MAN BEHÖVER RENSA?

Ibland är det alldeles uppenbart, det är proppfullt i skåp och lådor och under sägen och i förrådet och det är liksom inget tvivel om att man skulle må bra av ett rens. Men i andra fall kanske man har ganska hyfsad ordning, men något skaver ändå. Och där har vi det! Skavet! Det är nämligen så, att stök har en speciell energi. Jag jobbar ju mycket med energi nuförtiden via reikin, och har liksom vässat min förmåga att känna av energier lite överallt. Till exempel hemma. Och stök skickar ut en alldeles egen energi. Den känns obehaglig och liksom seg. Klibbig. Tänker på någon ofräsch form av kåda eller liknande. Just nu sitter jag ganska nära vår klädkammare och skriver och ut därifrån osar denna energi i denna stund. Det är inte underbart att gå in där, man får liksom ett vagt obehag och om jag föreställer mig hur känslan ser ut ser jag något klistrigt och lite smutsigt framför mig. Ibland kan den här energin ha en doft också som man kan känna när man kommer in hos någon med mycket stök. Det luktar inte fresh. Och de här egenskaperna hos stöket är en anledning till att det är så jäklarns svårt att göra sig av med det, det klibbar fast och vill inte släppa taget. Dessutom drar stöket till sig mer stök. Blärk alltså. Och så svårt det är när man kanske har en tuff period i livet, då går det på nolltid att nytt stök ansamlas och börjar växa. Det krävs ett krafttag för att ta tag i det och rensa ut det. Men å andra sidan får man omedelbar belöning, energin börjar flöda med en gång. Mitt klädkammarstök har mest med den jag delar klädkammare med att göra, men det påverkar mina saker också. Helt plötsligt slarvar jag med att hänga upp kläderna, struntar i att stryka, slänger in några kvitton på en hylla som blir liggande. Det var eoner mycket lättare att vara minimalistisk och feng shui-ig när jag bodde själv efter separationen. Men så vill jag ju inte ha det, jag tar hellre kletig stökenergi 🙂

Så det jag vill uppmana er alla till är att lita till er intuition. Om du har en liten känsla i maggropen av att det behövs ordnas upp så är det så, det är stökets energi du plockar upp vibbarna från. Alla kan känna det här, men ofta är det lätt att försöka tänka bort det. Men magen och hjärtat är ofta klokare än hövvet och det är värt att lyssna på dem.

Ha en fin helg hörni! Jag är förväntansfull för sonen som vägrat klippa sig de senaste åren vill plötsligt gå till frisören, det gör mig nyfiken på vad det är för inre process som han har jobbat med. Att han kanske inte behöver ha håret som skydd mot omvärlden längre <3