HOPPA ÖVER NYÅRSAFTON?

Högtider i all ära, men för min del kunde de vara lite färre. Till exempel nyårsafton. Det har aldrig varit min favorit och efter denna senaste kom jag på den snillrika idén att kanske helt enkelt strunta i att fira den. Man måste ju faktiskt inte fira nyår. Eller jul eller andra högtider, inte bara de kristna heller såklart. Jul är mysigt, det kör jag gärna vidare på. Men att smäcka till med ytterligare en högtid typ en vecka efter jul är bara för mycket. Jag har en vän som slutat fira jul och är hemskt nöjd med det. Som varm anhängare av den personliga friheten och att inte tvinga andra att göra saker de inte tycker om så tycker jag att det kunde vara bra om vi som inte vill fira högtid X inte gör det. Och göra det utan att sprida negativ energi. Dvs inte tala illa om högtiden eller de som firar den. Utan bara avstå firandet på ett neutralt sätt.

Och så måste jag erkänna något med stor risk att verka tråkig: Jag är inte så förtjust i att ha gäster eller att gå på fest. Det här låter kanske hemskt, men jag ska förklara. Jag är ju både högkänslig och introvert, dock med en stark social sida. Jag tycker jättemycket om ett stimulerande samtal och att träffa folk i några timmar är skoj. Men jag pallar helt enkelt inte att sitta på rumpan och prata i sju timmar. Efter tre-fyra börjar jag fantisera om att krypa ner i sängen och läsa eller skriva. Energin liksom bara rinner ur mig och jag kan bara tänka på att jag vill gå hem/gästerna ska gå hem, hur kul jag än haft det i början av kvällen. Det är väl lite som att någon med koncentrationssvårigheter inte orkar sitta och lyssna på en två timmar lång föreläsning. Vi är ju alla olika och min styrka ligger icke i att konversera i timtal. Stillasittandes. Med alkohol. En del (de flesta jag har träffat) klarar det galant. Men jag tänker såhär, det bästa vi kan göra är att vara extremt snälla mot oss själva. Då blir vi automatiskt supersnälla mot andra också. Så jag har beslutat, för att vara snällare mot mig själv, att acceptera min dåliga festuthållighet och helt enkelt gå hem eller gå och lägga mig när jag inte orkar mer. Om jag är värdinna och går och lägger mig innan gästerna går kan det nog verka konstigt, men det får jag stå ut med. Att gå hem tidigt från en fest är ju ganska lätt, och om jag är där med min partner kan ju han stanna om han vill, inga problem med det.

Nyårsafton är ju en typiskt sådan långsittarkväll. Så nästa nyår kanske jag helt bangar och om jag har barnen kanske jag hittar på något smått. Jag tror verkligen att världen tjänar på att människor känner in sig själva mer och så gott det går slutar spela teater i sina liv. Vara någon som passar in istället för någon äkta.

Önskar er alla ett gott nytt år! Nästa inlägg kommer handla lite om att sätta intentioner och be om vägledning för sitt kommande år. Ha det fint till dess 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.