INTE BARA FYSISKT

Att leva med färre saker omkring sig innebär att leva med färre distraktioner, färre oviktiga saker som stjäl din tid. Men egentligen handlar det lika mycket, om inte mer, om din insida. De flesta av oss nu levande människor i den utvecklade (dåligt ord, men ni förstår) delen av världen blir bombarderade av budskap och intryck varje dag. Oerhörda mängder reklam, prat, färger, dofter, sociala flöden. Och på toppen av det kanske en malande ström av tankar i huvudet som känns omöjlig att stänga av. Jag brukade ha rätt så långa dialoger spelandes i huvudet, till exempel om jag tyckte att någon hade betett sig illa kunde jag gå och tänka ut vad jag egentligen skulle ha sagt, vad hen hade svarat då osv. Jag levde helt enkelt i det förgångna (dialoger som redan hade ägt rum) eller i framtiden (tankar på olika situationer som inte hade inträffat än). Det här är ju också helt ominimalistiskt och skapar ett stök på insidan som ärligt talat inte är särskilt nyttigt eller roligt. Om du läser det här kanske du precis som jag söker ett enklare och skönare liv, och då är det ingen dum idé att se över sina tankemönster såväl som vad vi stoppar i oss mentalt. Vi kan ju välja själva vad vi vill få in i våra liv. Om vi tycker att tiden är knapp är det desto större vits att göra det.

Några praktiska sätt att göra detta på:

Du kan klippa itu dina klubbkort till olika affärer, efter ett tag slipper du få ”tidningar” (som egentligen är annonser) hem i brevlådan som du ändå inte älskar att läsa. Det var ganska härligt när Ica buffé slutade komma hem till mig. Inget ont om den tidningen, men det enda jag gjorde med den var att ta av plastomslaget och lägga den i pappersåtervinningen. Och gruffa lite över det hela under tiden.

Stäng ner dina sociala medie-konton. Eller om det känns för drastiskt, ta en paus på tre månader och känn efter vad som händer. Inte omöjligt att det känns befriande. Jag har varit utan sociala medier i snart två år och på det stora hela känns det som en enorm lättnad. Jag är inte med, jag behöver inte tänka på det.

Börja meditera så smått. Detta kan inte nog understrykas, det är nästan det viktigaste du kan göra för dig själv. Vi pratar hela tiden och riktar oss utåt, ibland måste vi lyssna också. För att höra oss själva där inne. Det finns hur mycket trevliga meditationer som helst på nätet om du vill bli guidad, annars duger det fint att sitta på golvet eller en stol, blunda och bara fokusera på din andning. Eller på hur det känns i dina händer. Inget annat i fem-tio minuter. Tankar kommer att komma och stöka, men det gör inget. En del tror att de är dåliga på att meditera, men man kan inte vara dålig på det, bara lite ovan. Även de mest skillade tibetanska munkarna har haft tankestormsproblemet i början.

Kram

1 reaktion på ”INTE BARA FYSISKT”

  1. Pingback: DAGENS MINIMALISM – GÅ UR SVENSKA KYRKAN – CLEAR SPACE

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.