JAG BRUKADE ROAMA AFFÄRER

När jag började skala ner på saker och bestämde mig för att verkligen begränsa hur mycket nytt jag köpte, funderade jag samtidigt på varför jag egentligen handlade över huvud taget. Det är här lite personlig utveckling kommer in i bilden 🙂 När jag växte upp bodde vi inte i centrum av staden och på den tiden (80- och 90-tal) var affärer stängda på söndagar och det var inte särskilt vanligt att föräldrarna shoppade. Så långt allt väl. Sen gick jag ut gymnasiet och fick en liten existentiell kris. Till dess hade tillvaron varit uppstyrd, jag gick i skolan och gjorde det jag skulle, saker som andra hade bestämt. Så plötsligt skulle jag bestämma över mitt liv helt själv. Jag visste inte riktigt vem jag var eller ville vara och det kändes som att mina vänner drog iväg åt alla håll. Dålig självkänsla gjorde att jag inte underhöll vänskaperna för jag tänkte att de nog inte var intresserade ändå. Där någonstans uppstod ett mönster av att gå i klädaffärer. Jag drog till Paris en termin och hade inte jättemycket pengar, men ändå nog för att mellan fransklektionerna dra runt i timmar på stan på jakt efter något. Nu förstår jag att jag var på jakt efter att känna mig omtyckt. Det här beteendet fortsatte sedan under min studietid och ett par år in i arbetslivet. Jag var inte “värre” än de flesta andra, men det är egentligen oviktigt. Men min osäkerhet om jag dög och om andra kunde tycka om mig för den jag var gjorde att jag identifierade mig starkt med det yttre, vad jag hade på mig blev superviktigt. Utan rätt kläder kändes det som att jag inte hade någon personlighet. Minns att jag kunde gå omkring och leta efter något att köpa, missnöjd när jag inte hittade något.

Det var en liten aha-upplevelse när jag insåg detta, att jag inte enbart hade spenderat pengar på kläder för att jag tycker om fina plagg. Utan att det handlade om mig själv och hur jag såg på mig. Jag tror att det är ganska vanligt att vi distraherar oss med göromål och tankar för att slippa ta itu med det som skaver på riktigt.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.