Kontrollfrågor vid rensning

Hur veta om något är stök? Det vill säga något som inte är bra/upplyftande energi för dig. Tydliga tecken är om du varken använder eller tycker om saken i fråga. Använder med någon sorts rimlighet dårå. Och tycker om, var går gränsen där? På engelska säger minimalister ”love” här, alltså att du ska älska saken för att den inte ska vara stök. På svenska blir det lite starkt kan jag känna. Tycker om, känner värme eller ömhet inför, det är nog bättre. Eller tacksamhet mot. I alla fall är det positiva känslor vi är ute efter är. Några extra kontrollfrågor om du är osäker på om du bör göra dig av med en sak är dessa:

  • Är det användbart?
  • Förbättrar det mitt liv?
  • Stöttar det mina drömmar?
  • Ger det min själ näring?
  • Gör det mitt liv lättare på något sätt?
  • Öppnar det mitt hjärta? (flummig fråga jag vet, men saker som mjukar upp runt hjärtat är aldrig fel att ha omkring sig)
  • Skulle mitt liv vara bättre utan?

Okej, om jag applicerar de här på en pryl som skaver lite hemma hos mig då. Nämligen den här:

En kaffemaskin som jag fick i studentpresent av min pappa. Var otroligt glad för den! Och gott kaffe blir det också. Men nu 20 år senare känns den inte lika härlig längre. Mina svar på frågorna ovan:

Jag älskar den inte. Tycker om den hyfsat, men jag blir inte glad av den. Jag använder den väldigt sällan, kanske tre gånger/år. Den stöttar inte mina drömmar eller ger näring åt min själ. Öppnar inte hjärtat. Men användbar är den förstås. Fast den tar ju plats… Förbättrar mitt liv? Hmm…. nej det kan jag väl inte säga riktigt…. Skulle mitt liv vara bättre utan? Det vet jag inte riktigt. Absolut inte sämre i alla fall. Skulle helt klart få en energiskjuts om den flyttade till någon annan. Nu när jag tar mig tid att känna efter inser jag att en anledning att jag blev så glad för den en gång i tiden var för att det var en statusmarkör. Lyx! Den statusmarkören har jag inte behov av längre. Inser också att jag går och bär på en smula dåligt samvete över den, den känns lite bortglömd och jag gör inte rent den så ofta som den förtjänar. Jag kan också för mitt inre se som ett tussigt moln av stagnerad energi runt den. Nej hörnini, ni hör ju själva, det här är stök för mig! Vad bra att vi kunde reda ut det!

En dyr gåva kan vara svår att göra sig av med, och så är det lite i detta fall. Men, glädjen som pappa kände över att kunna ge mig denna på min student är kvar. Och jag har haft många goda år med maskinen, de är också kvar. Eventuellt skulle pappa kunna bli lite ledsen några minuter över att jag gör mig av med den. Men det är ingen stor grej. Det klarar både han och jag. Att jag rensar den har inget med vår relation att göra, det är bara en kaffemaskin trots allt.

Då ska jag sälja den. Den kostar runt 7000 kr ny. Den fungerar alldeles utmärkt, bara temperaturläsaren som inte är med längre, men det finns lampor som slocknar när den är tillräckligt varm. Det går att skumma mjölk också. Väldigt mekanisk och trevlig för den som inte älskar digitala displayer. Säg till om ni vill köpa den! Ge gärna prisförslag 🙂

Om ni vill dyka in mer i den här tekniken, att lista ut vad som är stök i era liv, är ni välkomna på master class i stökrensning! Den första går av stapeln redan ikväll kl 18 på Willow Hälsa i Uppsala, den andra är den 18 september på Shendao, också i Uppsala. 300 pix, anmälan till mig på ellen@clearspace.se.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.