LÄMNA FACEBOOK?

Ett stort rens som kan vara relevant för många är att lämna några eller alla sociala medier. Det finns flera argument; vi vet ju alla att sociala medier har en tendens att pocka på vår uppmärksamhet HELA tiden och det kan vara oerhört svårt att hitta tillfällen av lugn och stillhet. Man är ju så sugen på att kolla skärmen, bara en gång till. Sen har vi den moraliska biten. Facebook har ju varit i blåsväder mer än en gång på sistone, på grund av deras sätt att hantera våra data. Alltså den information de har om oss. Informationen har använts i syfte att underminera demokratiska val, sprida hat, antisemitism och annat vidrigt. Även om just du eller jag inte har varit inblandad i detta så sker det riktigt dåliga saker på den här plattformen. Och vi ska såklart vara medvetna om att det FB tjänar pengar på är oss, vår info. Det är inget altruistiskt projekt detta. På FB jobbar det tusentals utvecklare och en rejäl drös med designers som hela dagarna, år ut och år in, jobbar stenhårt för att Facebooks ägare ska tjäna mer pengar. På oss. På mitt jobb är det just nu flera som lämnar FB och här finns lite länkar för dig som funderar på detta, både hur en ska resonera och hur det praktiskt går till.

Om vi har ett moraliskt ansvar att lämna fejan:

https://www.nytimes.com/2018/11/24/opinion/sunday/facebook-immoral.html

Hur en går till väga:

https://deletefacebook.com

Jag lämnade Facebook för ett gäng år sedan, tror det är fem nu. För mig var det lätt, jag var inte så insyltad i grupper och events och marknadsföring etc. Men om man är det är det bra att förbereda sig på utträdet och se över konsekvenserna. Tips om det här: https://www.nytimes.com/2018/10/10/technology/personaltech/how-to-delete-facebook-instagram-account.html

Man kan börja med att avaktivera, för att se hur det känns. Uttrycket ”fomo” kanske du har hört? Som står för ”fear of missing out”, alltså att en är rädd för att missa något roligt/viktig. Det är ett skäl till att stanna i sociala medier. Men ärligt talat, vad är det vi skulle missa? Det som är viktigt kan vi ändå vara med på. Det enda som händer är att du blir mer fokuserad i livet. Det är ju ändå helt orimliga förväntningar vi ställer på oss själva när det gäller socialt umgänge. Tänk för 30 år sedan (om du är så gammal), inte sjutton höll vuxna på 80-talet på och ängslades för att de inte träffade vänner varje vecka? Vi har väl för tusan nog med att hålla oss hela, rena, sköta jobb, ta hand om ungar, laga mat, vara snälla mot de närmaste. Städa. Att slänga ut fejan kan bli en skön reality check. Vara närvarande i sitt eget liv. Ta dig en funderare, kanske skulle du ha det mycket härligare utan facebook?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.