MINIMALISM OCH FENG SHUI

Minimalism är inget nytt under solen, dess princip kan man återfinna i många stora religioner och livsfilosofier. Till exempel i feng shui som är en flera tusen år gammal lära från Kina om balans livet. Feng shui betyder ordagrant ”vind och vatten” och en av grundpelaren i tänket är livsenergin (ki:n) ska flöda harmoniskt. För det är när vi har lagom mycket ki och den kan röra sig naturligt som vi mår som bäst. Det här gäller såväl i våra egna kroppar som i våra hem, städer och i naturen. Om man känner att det inte känns särskilt harmoniskt hemma är feng shui-expertens första råd att rensa ut det som man inte tycker om och använder. Precis som vi gör när vi försöker leva minimalistiskt! Ut med allt stök helt enkelt. Råd nummer två är att städa ordentligt, för stök och smuts är lika med ki som inte kan röra sig ordentligt eller helt enkelt är lite sunkig. För mycket sånt påverkar atmosfären hemma.

Så man skulle kunna säga att dagens minimalism är en delmängd av feng shui. Som ni kanske har noterat redan innan är jag inspirerad av feng shui, för jag menar att lika viktigt som att inte har mängder av stök hemma, lika viktigt är det att det känns harmoniskt. Hemmet ska ju vara en plats vi trivs på och kan få energi och återhämtning i. Så det funkar inte att rensa ut alles och leva i ett kargt tomrum, vi trivs inte då. Det gäller att hitta balansen.

På bibblan finns det i regel ett gäng böcker om feng shui för den som vill läsa på lite extra. Bibblan är ju förresten fantastisk, tänk att man kan få läsa så vansinnigt mycket helt gratis! Eller i och för sig via skatt, men det är ändå oerhört billigt. I Uppsala kommun där jag bor får den totala biblioteksverksamheten drygt 85 miljoner kr 2017, vilket delat på invånarantalet (200 000 pers) blir blygsamma 425 kr/år. Så värt! Apropå bibblan ska jag kvista dit nu innan de stänger, ska dels lämna tillbaka en hög böcker och dels försöka få tag i en ny. Och så bara söndagshänga lite.

Kram!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.