Clear space manifest

Ett manifest alltså, behöver man det? Ja, jag kände det! Inte minst för att bli glasklar inför mig själv och för er vad det är jag håller på med här egentligen med Clear space och framförallt varför. Att jag knåpar ihop texter om att rensa ut sitt stök och ger reikihealing är ju uppenbart, men vad är drivkraften? I mitt yrke som user experience designer är det absolut essentiellt att fråga ”varför?” stup i kvarten. En kund säger ”vi vill ha den här funktionen”. ”Aha, intressant, varför då?” svarar jag då. Och så nystar man och nystar tills man förstår det bakomliggande behovet hos den som ska använda den (oftast) digitala artefakten. Behovet bakom är den äkta drivkraften, inte lösningen. När man förstår behovet/drivkraften kan man också möta det på en massa olika sätt. Här nedan försöker jag förklara min ståndpunkt, vad jag gör och varför.

Clear space utmanar!

Jag vill utmana kommersialismen och materialismen. Vår jakt efter prylar och status gör oss olyckliga och förstör planeten. Den utarmar naturresurser och skapar ohållbara livsvillkor för miljontals människor. Det gör också att vi reducerar oss själva till lydiga typer som snällt accepterar att pensionsåldrar höjs (trots att vår produktivitet ökat enormt de senaste åren) och att livet består av att arbeta och konsumera. Så kan vi inte ha det. Det finns andra värden i livet och det som är vår verklighet nu är inte den enda möjligheten.

Hur?

Idag gör jag detta genom att skriva om minimalism. Att rensa ut och skala av är ett fantastiskt sätt att hoppa ur ekorrhjulet. Att frigöra energi, tid och pengar. Det är dessutom enkelt och riskfritt och något alla kan göra. Jag gör det också genom att ge reikihealing. Upplevelsen av reiki öppnar en ny dörr, där man kan skymta något man inte upplevt förut. Det är nästan lite magiskt, och jag tror att vi alla mår bra av mer magi i våra liv. När vi skönt avslappnade släntrar hem efter en reikibehandling är nervösa tankar på allt som borde göras och köpas långt borta. Mer reiki – mindre prylar helt enkelt.

Sen då?

I framtiden vill jag ägna mig helt åt denna mission. Vi är många som inte längre ställer upp på att kommersialism och materialism är det som ska leda oss i livet. Sättet jag gör det på kommer säkert att ändra sig. Men manifestet består. Du kan vara med i detta. Vi behöver inte bli ett politiskt parti eller bo i torp utan el i skogen, men vi kan genom vår kollektiva kraft visa att vi vill något annat.

Och ja, jag förstår att detta kanske inte gör en jättestor skillnad. Men alla bäckar små. Och bättre att göra något litet en tror på än inget!