PRAKTIKALITETER

Ibland får jag frågor om var man ska lämpa av sina saker. Det kan kännas dåligt att slänga det i containern för brännbart på återvinningen, särskilt om en anledning till varför du gör detta är av omsorg för vårt jordklot. Under min tid som minimalist har jag märkt att det är busenkelt att bli av med saker, så länge man gör det utan baktankar om att tjäna en hacka eller blandar in sentimentalitet i det hela (ibland lättare sagt än gjort). Många orter i Sverige har åtminstone en eller ett par second hand-affärer som gladeligen tar emot dina saker, många av dem är välgörenhetsorganisationer av olika slag. Vissa kommuner tar också emot saker och delar ut till nya svenskar som behöver lite starthjälp, och på de kommunala återvinningsstationerna finns ofta en avdelning för fungerande prylar. 

Det som kanske ändå bör hamna i brännbartcontainern är trasiga eller väldigt smutsiga saker. Men en pocket med hundöron eller en sliten leksak kan mycket väl ge glädje åt någon annan, så skäms inte för att lämna in saker som inte är helt perfekta! Personalen på second hand-ställena gör dessutom en översyn av det som kommer in, så låt beslutet ligga hos dem om du är osäker.

Något som jag inte kan rekommendera är att börja rensa ut och sen ha sakerna stående hemma, med en vag förhoppning om att sälja dem på någon sorts loppis någongång eller ge de där gamla barnkläderna till en kompis som just fått barn, även om kläderna inte passar än på flera år. Det som oftast händer med detta angreppssätt är att påsarna blir stående, alternativt att hemmavarande barn börjar rota i dem och hittar saker de gärna vill ha kvar. Fail.

Ett annat tips är att ha en pappkasse eller liknande stående hemma. I påsen lägger du saker löpande som du inser att du inte behöver eller inte vill ha kvar. Det är enkelt att plocka med sig det där örngottet du aldrig använder från linneskåpet med en gång, istället för att notera örngottet och tänka att du tar det sen i någon sorts storrensning. Den här påsen tenderar att bli full ganska snabbt och det är en sweet känsla att bära med sig den på väg till jobbet och ge till någon som behöver sakerna mer. Sen kan du gå vidare i din dag, några kilo lättare.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.