RÄKNA UT DIN KLIMATPÅVERKAN

Världsnaturfonden (WWF) har lanserat en så kallad klimatkalkylator, där man kan göra ett överslag på ens klimatpåverkan. Såhär blev det för mig: Mindre än svensken i snitt men bedrövligt dåligt ändå för planeten. Tre jordklot ska till om alla levde som jag. Som vanligt med sådana här uträkningar är det ju lite på en höft alltihop, men det pekar ändå på något relevant. För att komma ner till ett jordklot skulle mina första åtgärder vara att göra mig av med bilen samt sluta flyga. Men sen vet jag inte riktigt, jag köper ju nästan aldrig möbler eller håller på och renoverar. Klädinköp är också lätträknade och säkert 80% av dem är second hand. I kalkylen finns matsvinn och liknande med också, och man får ange hur mycket man är ute och äter och tar del av kultur och liknande. Så man får helt enkelt ta ansvar för ”andras” aktiviteter också. Om jag går mycket på bio är jag såklart delaktig i biografens klimatpåverkan. Jag som privatperson kan göra en hel del, men den stora kraften ligger hos politiken som måste sluta fega så enormt. Att det till exempel är tillåtet för elektronikföretag att lägga in programvara i sina produkter (exempelvis mobiltelefoner) så att de gradvis börjar gå sönder efter ca tre år är ju helt vansinnigt. Det är inte en skröna, utan verklighet. Och att vissa politiker tycker att trängselavgift för tåg är en bra idé är ju ett mycket tydligt tecken på vilka prioriteringar som finns. Pengar nu eller jordklot för våra barn. Jag tycker vi satsar på jordklot, eller vad säger ni?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.