RENSA FÖRRÅDET

Ihh, de orden kan nästan framkalla lite ångest…. Det är en sak att rensa i några kökslådor, en helt annan att rensa ett förråd i en källare, på en vind eller kanske ute på tomten. Där lever bråten sitt egna liv kan man säga. I utrymmen där vi vistas mycket kommer det in livsenergi från oss själva, från växter, från tv, radio etc. Men i förråden är det inte mycket liv, på sin höjd kanske några vintertrötta spindlar som softar. Jag tror att en del av ens motvilja att ta tag i ett förråd har just att göra med energin där som inte precis är inbjudande. Det är ju inte dit man går för att ta en kopp kaffe och läsa tidningen precis. Men likväl bör förråden rensas. Anledningen är att de saker du har där är lika knutna till dig energimässigt som vilken sak som helst som du har framme i bostaden. Saker du tycker om och blir glad av ökar på din energi och saker som du inte tycker om tynger dig, denna enkla universella regel gäller även sånt du har packat ner i en flyttkartong och glömt bort.

Så hur ska man göra då? Det här kan låta knäppigt, men jag föreslår faktiskt att du tar ledigt en dag för just ändamålet att rensa i förrådet. För det tar kanske en hel dag. Det kan såklart ta flera dagar också, men på en dag kommer du en bra bit. En ledig dag för dig själv utan något eller några som stör. Det känns superlyxigt att göra något så fint för sig själv och sitt eget välmående. Om du lever med någon annan kan ni såklart göra detta tillsammans, men ganska ofta är det en av personerna i ett par som är mest driven i att rensa och då kan det vara lika bra att den personen utför det hela. Man ska inte tjata på någon annan eller försöka frälsa någon till rens-lover. Så, du har din lediga dag och ett stökigt förråd. Du bör även vara utrustad med många sopsäckar (för att kunna sopsortera) och gärna transport så att du i slutet av dagen kan åka till återvinningsstationen. Innan du börjar rensningen är det bra om du har reflekterat över vad du tycker att det är svårast med att göra dig av med. Är du den nostalgiska typen eller den som vill ha ”bra att ha-saker”? Om du har koll på din läggning är det lättare att hantera situationen som kommer att uppstå, nämligen att du hittar tre stycken laptops från tidigt 2000-tal som får dig att tveka. Kom ihåg tumregeln:

Spara bara det som du älskar och/eller använder ofta!

Saker som ger dig vaga olustkänslor ska bort. Och du behöver inte vara rädd för att göra dig av med något som potentiellt kan vara bra att ha (trots att du inte använt prylen på 12 år). Om situationen uppstår kommer du garanterat INTE komma ihåg att du har en grej i en påse under en trave grejer i källaren. Du kommer att skaffa en ny ändå. Skarvsladd eller vad det är. Så bort med bra-att-ha-grejerna också såvida du inte använder dem ofta. Och i sånt fall ska de ha en bra plats i förrådet så att du kommer åt dem lätt.

Många av oss kan bli sugna på att rensa ut saker som tillhör vår partner eller barn. Men såvida du inte har fått ett tydligt mandat att göra det är det bäst att hålla tassarna borta. Respektera varandras väg i livet, du kan rensa dina saker och vara nöjd och glad för det. Det kommer att göra stor skillnad i ditt liv. Kanske smittar din fina energi sedan av sig på de andra i ditt hushåll, eller kanske inte. Det kvittar.

Mot slutet av dagen har du säkert fyllt ett gäng sopsäckar. Kanske har knepiga känslor bubblat upp också, minnen från din barndom som kanske inte är de bästa eller något annat. Var inte rädd för det, ta bara in känslan och låt den vara. Och vet att känslan inte har något med sakerna som du rensar att göra. Det fina med att rensa är att du får möjlighet att rensa ut gamla negativa känslor som bor i dig. Det är egentligen främst det som gör att du efteråt känner dig lätt och lugn.

Jag önskar att jag hade några före och efter-bilder på mitt eget förråd att visa er, men det var några år sedan jag rensade och bara en efter-bild är ju inte så skoj. Men jag har planer på att göra fint i vår skrubb i lägenheten under våren, och i sånt fall ska jag självklart bjuda på sjyssta bilder. Om ni har bilder på era utrymmen före och efter rens skulle jag tycka att det var fantastiskt roligt att publicera dem här i bloggen! Maila mig på ellen[at]clearspace.se om ni vill dela med er 🙂

Lycka till!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.