RENSA I KÖKET

Såhär när sommaren inte längre är helt ny, och många av oss har varit lediga ett tag och kanske rent av börjat jobba igen, kommer känslan av nystart. Kanske inpräntat från skoltiden när den nya årskursen startade i augusti. För mig i alla fall är den här tiden mer ”nyår” än själva nyår. Ta till vara på den här känslan och gör ett ordentligt rens! Jag har tidigare skrivit generellt om rensande och lite mer specifikt angående garderob och sovrum. Köket kanske du inte har kommit till än? Idag är en jättebra dag att börja röja i köket. Köket är ett fantastiskt ställe i hemmet. Och då menar jag inte att det ska se ut som i en heminredningstidning och vi kan väl enas om att inte floskla loss med ”hemmets hjärta”-dravel. Orkar inte riktigt höra sånt en gång till ha ha. Men oavsett, det är stället i ditt hem där den näring du får i dig tillreds. Det är ett väldigt livfullt ställe och det är viktigt att energin där inte känns stagnerad och trög. Till skillnad från sovrummet är det ingen dum idé att ha ganska starka färger här, till exempel gult som ger en pigg och frisk känsla.

Börja i vanlig ordning med att gå in i köket. Ta några andetag och känn in stämningen där. Var noga med att notera de känslor som dyker upp, inget är fel. Känns det lugnt och harmoniskt? Luktar det mysigt? Eller får du en svag stresskänsla i magen? Känn in ordentligt och låt blicken svepa runt, se allt som om du kom in i någon annans kök för första gången.

När du har gjort den här första analysen kan du börja med själva rensandet.

  • Att ha massor av krafs uppsatt på kylskåpet ger ingen lugn matstund, så ner med det. Du behöver antagligen inga kylskåpsmagneter alls. Och alla pizzamenyer etc kan du lägga i pappersinsamlingen med en gång.
  • Uppe på skåpen kan det stå gudsförgätna gratängformar och bålskålar. Ärligt talat, använder du dem? Älskar du dem? Om inte är det helt i sin ordning att skicka dem vidare till ett bättre hem. Du behöver inte ha dåligt samvete för att du skickar sakerna vidare.
  • Inuti skåpen då? Hur många är ni i familjen? Anpassa antal tallrikar och glas efter hur många ni är och så att det räcker hyfsat till gäster. Reklamglas och koppar som är osköna att dricka ur behöver du icke härbärgera. Glas och koppar är för övrigt nästan gratis på second hand-butiker och de är dessutom fantastiskt fina. Istället för att köpa 20 opersonliga från IKEA. Du märker när du är klar med skåpen. Till exempel kan du plocka ut saker utan att något annat trillar ut.
  • Maskiner. Puh. Kanske har du någon matberedare el dyl som du använder hyfsat ofta. Bra, behåll den. Men oanvända våffeljärn, soda streamers, råsaftcentrifuger, mackjärn och gud vet allt kan mycket väl vara sånt som drar ned din energi. Bort med dem! Och köp inga nya!
  • Specialköksprylar. Tacoservis, glögglas, gratängform med dekorationer, specialcupcakesprylar… ja ni vet. Även det här kanske inget som ger dig en energiskjuts. Du behöver inte ha kvar något alls av detta! Inte ens om du har fått grejerna av någon.
  • Slöa knivar, kantstötta tallrikar och allt annat som inte riktigt funkar går bort. Och köp inte ett knivset med sju konstiga knivar, köp en som du använder till allt, det går jättebra.
  • Gå igenom allt. Alla lådor. Bestick, kastruller. Du kanske har jättebra kastruller som du aldrig använder, ge bort dem. Tavlor, krukväxter etc ser du också över.
  • Om ork finns, kolla igenom skafferi, kyl och frys också och ta bort det du inte vill ha kvar.

När du känner dig klar har du förmodligen ett gäng påsar med saker att ge bort och kanske någon slängpåse också. Ta ut det ur köket och gör sedan om det du började med, nämligen att stå i köket och känna in det. Märker du någon skillnad? Precis efter ett rens kan det kännas lite rörigt, så om du vill kan du ta detta moment morgonen efter när allt har lagt sig lite.

Allt det här får tas med en nypa salt av de som har som hobby att baka eller laga mat. Men alla vi andra kan göra det här renset, och det är otroligt skönt. Det blir också väldigt fysiskt påtagligt, för det här är tunga grejer. Många kilo som lättar från hemmet och när du bär iväg med det till välgörenhet kanske du slås av det bisarra i att du i många år har haft de här kilona hemma hos dig, fast du egentligen inte vill. Jag tror att du kommer att bli förvånad över vad du har haft hemma. ”Men varför har jag sparat den här???”, kommer du nog att tänka både en och två gånger. Som vanligt blir jag jätteglad om du skickar mig före- och efterbilder och skriver några rader, så postar jag det här i bloggen! Jag har inga före-bilder att bjussa på, men kan posta några på hur det ser ut i mitt kök om ni är nyfikna.

Önskar er en underbar dag!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.