Semesterskräp

Vi har nyss varit en vecka i Sitges, en liten underbart fin stad strax söder om Barcelona. Flygsamvetet gnager lite, men en annan sak är ju den att det är väldigt lätt att man ackumulerar mycket mer skräp på semestern. Exempel ett: kranvattnet är drickbart men smakar bassäng, så vi köpte vatten. Gick säkert åt 30 flaskor (vi är sex personer). I en hyrd lägenhet i Spanien finns det inte ofta kärl för källsortering. Bara en yttepytteliten papperskorg där allt möjligt åkte ner. Exempel två: jag fick lite oväntat mens under semestern och hade inte med mig menskoppen (som ni vet är en av världens bästa grejer – skaffa en pronto om ni har mens eller ge bort en i present till en ni känner) så det fick bli tamponger och bindor. Tampongerna var inbakade i en sorts plasthylsa som antagligen ska vara ”hygienisk” men som ju är totalt onödig. Och plast runt. Och bindorna är ju plast nästan rakt igenom. Exempel tre: det äts ute och på stranden etc, och då följer det med plastbestick och glas och grejer. Som slängs i en allt-i-ett-tunna på stan.

Puh. Såhär kan man ju inte hålla på! Ett ljus i mörkret är att EU har röstat igenom en lag som förbjuder engångsplast från och med 2021. Strålande. Det finns ju redan jättebra alternativ, tallrikar gjorda av palmblad, vetekli och allt möjligt. Men det känns dock som att det blir en stor omställning ändå, det kommer tex behövas soptunnor på stan för komposterbart och hur sjuttsiken gör man med vattenflaskor? Går såklart att lösa, nu har vi ju bara valt den ekonomiskt billigaste (och kortsiktigaste) vägen.

Lite inspo för att lätta upp: rörelsen/bloggen Zero Waste Home. Hon köper det mesta i bulk, sådana affärer finns inte i Sverige vad jag vet? Dags för det kanske?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.