Shitty first draft

Är det något jag har lärt mig de senaste åren när det handlar om att göra mer av det man drömmer om – så är det att göra saker innan man är helt redo. Jodå! Precis så ska man göra! Är du jättesugen på att skriva, börja fast du inte vet vad det ska bli av det. Du behöver inte ha hela planen klar innan start, tvärtom är det bättre att köra med en halvdan plan, bara för att det får ditt hjärta att sjunga, och se vart det leder. Universum och alla blir jätteglada när folk skapar det som vill komma ut i ljuset, och planen den klarnar under tiden. Risken annars är att våra kära egon sätter upp alla möjliga hinder för oss och så blir inget skoj gjort. Meningen är inte heller att alla ska tycka om det du skapar, det är helt oviktigt i sammanhanget. Du gör det inte för andra, du gör det för dig själv. Du skapar något, det föds in i världen, och sen kan du släppa din skapelse fri! Tjoff! Du behöver inte ta ansvar för dess vidare liv och leverne, den kommer att klara sig själv.

Den här principen kan appliceras på all form av kreativitet, alltså skapande. Jag tycker att vi kan ta bort alla krav på vad som kvalar in som kreativt, allt skapande är nämligen kreativt. Du kanske gör en fin blomrabatt eller bakar en kaka. Eller skriver en ganska dålig dikt eller sjunger lite falskt i bilen på väg till jobbet. Det är kreativitet det med! När vi håller på så samskapar vi med universum, eller co-create som det kallas på utrikiska.

I mitt jobb som designer (ja jag arbetar med sånt också) har jag stött på konceptet ”Shitty First Draft”. Fritt översatt ”Skruttigt första utkast”. I designbranschen används det som ett sätt att prova en idé på. Det är för dyrt att göra ett fantastiskt första utkast, om man märker att det var en ganska kass idé. Nej, melodin är att snabbt och enkelt prova sin idé. När jag googlar på detta uttryck märker jag att många författare och skribenter använder sig av samma princip. Dessutom låter ju uttrycket väldigt skoj, jag älskar skojiga ord. Så jag gör alltid såhär nu, för det tar bort pressen att skapa något enastående. Ganska ofta omvandlas det där skruttiga utkastet till något helt annat, eller så blev det inte så skruttigt ändå. Det leder i alla fall alltid den kreativa processen vidare, istället för att man får prestationsångest och blir handlingsförlamad.

how to overcome perfection
Bild från patrikedblad.com

Idag har jag börjat på ett shitty first draft av en text som jag tänker kan bli utbildningsmaterial och kanske, vem vet, i framtiden en bok?

Här hittade jag en grym text om detta, förmodligen skrev herr Edblad ett shitty draft innan detta fina växte fram.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.